Recept na domácí paštiku bez umělých přísad

Paštika je oblíbeným pokrmem, který se často podává jako předkrm nebo součást různých sendvičů. Mnoho lidí si ji ale raději připravuje doma, aby mohli ovlivnit její chuť a složení. Pokud patříte mezi ty, kteří rádi experimentují v kuchyni a chtějí si vychutnat skutečně lahodnou paštiku bez umělých přísad, máme pro vás recept na domácí verzi tohoto tradičního jídla.

S ním budete mít možnost si vybrat z různých variant – od kuřecí po rybí paštiku – a být si jistý/á, že konzumujete pouze ty ingredience, které sami vyberete.

Vyberte si svou oblíbenou variantu

Domácí paštika je vynikající alternativou k obvyklým kupovaným variantám, které často obsahují umělé přísady a konzervanty. Pokud si chcete užít skutečně autentickou chuť a zároveň se vyhnout nezdravým látkám, můžete si jednoduše vyrobit svou vlastní paštiku doma. Existuje mnoho různých receptů na domácí paštiku bez umělých přísad, takže si každý může najít tu svoji oblíbenou.

Jedna z možností je například recept na kuřecí játra s cibulovou omáčkou. Pro tento recept budete potřebovat čerstvá kuřecí játra, cibuli, máslo, smetanu a koření dle vaší chuti. Játra omyjte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte ji na másle dozlatova. Poté přidejte játra a opékejte je do změknutí. Přilijte smetanu a nechte vařit asi 10 minut za stálého míchání. Nakonec ochutnejte solí, pepřem a dalším kořením podle své preference. Hotovou paštiku dejte do mixéru nebo rozmixujte tyčovým mixérem, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Tuto paštiku můžete servírovat na čerstvém chlebu nebo toustovém pečivu a ozdobit ji například petrželkou.

Další oblíbenou variantou je recept na domácí játrovou paštiku s bylinkami. Pro tento recept budete potřebovat kuřecí játra, cibuli, česnek, máslo, smetanu, čerstvé bylinky (např. petrželku a tymián), citronovou šťávu a koření dle vašeho gusta. Játra omyjte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli i česnek nakrájejte nadrobno a osmažte je na másle dozlatova. Přidejte játra a opékejte je do změknutí. Poté přilijte smetanu a nechte vařit asi 10 minut za stálého míchání.

Přidejte nasekané bylinky, citronovou šťávu a ochutnejte solí, pepřem a dalším kořením podle svých preferencí. Hotovou paštiku rozmixujte do hladké konzistence pomocí mixéru nebo tyčovým mixérem. Podávejte ji s krekry nebo jako pomazánku na chléb se zeleninovými plátky pro větší osvěžení.

Experimentujte v kuchyni: jak si připravit lahodnou paštiku podle vašeho gusta

Paštika je jedním z těch pokrmů, které si můžete připravit podle svých vlastních chutí a preferencí. Existuje nespočet variant paštiky, které se liší nejenom použitými ingrediencemi, ale také jejich poměrem či způsobem přípravy. Pokud máte rádi klasickou játrovou paštiku, můžete si ji snadno vyrobit doma. Stačí jenom nakrájet čerstvá kuřecí játra na menší kousky a osmažit je na pánvi spolu s cibulí a česnekem. Poté stačí směs rozmixovat do hladké konzistence a dochutit solí, pepřem a bylinkami dle vašeho gusta. Pro milovníky pikantnějších chutí pak doporučujeme přidat trochu chilli papriček nebo koření.

Pokud preferujete vegetariánskou variantu paštiky, můžete vyzkoušet například avokádovou verzi tohoto oblíbeného pokrmu. Stačí rozmačkat zralá avokáda vidličkou do kaše a promísit s citronovou šťávou pro lepší chuť i konzistenci. Přidejte nasekaný petržel nebo bazalku pro osvěžujícím aroma a dochuťte solí, pepřem a dalšími bylinkami podle svého gusta.

Tuto paštiku můžete servírovat na krekry nebo chleba jako zdravou alternativu ke klasickým variantám. Experimentujte s různými ingrediencemi a přísadami, abyste si vytvořili paštiku přesně podle vašeho vkusu.